2018 - An Centenar

Ca și companie multinațională, ne bucurăm și sărbătorim aniversarea acestui secol de împlinire a României.

Scurt istoric al Zilei Naționale a României

În 1866, Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite în data de 10 mai. Tot pe 10 mai, 11 ani mai târziu, Prințul Carol proclama înaintea parlamentului independența de stat a României, iar ziua de 10 mai devenea zi națională.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a proclamat Republica Populară Română. Noua sărbătoare de stat a fost stabilită pentru ziua de 23 august, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei și căderea guvernului Antonescu în anul 1944.
În anul 1990, după revoluția din 1989, parlamentul a proclamat ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională. Legea 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii acestei zile drept zi națională a României, însă data face trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, la încheierea Primului Război Mondial, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Anul acesta, ziua de 1 Decembrie marchează 100 de ani de la Marea Unire, și 100 de ani de la consolidarea și confirmarea statului modern România, în baza principiilor democrației, economiei de piață și libertății.

Recunoaștere Internațională în 2018

Un gest deosebit de recunoaștere a acestei aniversări a venit din partea guvernatorului Carolinei de Nord (SUA), Roy Cooper, care a proclamat ziua de 1 Decembrie 2018 ca “Zi de Recunoaștere a Aniversării de 100 de Ani a României”. Această proclamație vine ca urmare a relațiilor bilaterale stabile și de lungă durată între comunitățile de români stabilite în Statele Unite ale Americii în general, și în Carolina de Nord în particular, și cetățenii americani - în domenii de la antreprenoriat, tehnologie și inovație, comerț și educație.

Carolina de Nord felicită România pentru realizările sale de-a lungul acestui secol și pentru transformarea într-o națiune dinamică, partener de încredere al Statelor Unite ale Americii.

 

Ce înseamnă Centenarul pentru noi

 

Ca și companie multinațională, ne bucurăm și sărbătorim aniversarea acestui secol de împlinire a României din toate punctele de vedere și suntem mândri să facem parte din procesul de dezvoltare a medicinei veterinare și a domeniului sănătății animalelor, de care depind hrana și sănătatea oamenilor.

Suntem cu adevarat o companie la nivel mondial, cu birouri in 42 de tari si cu colaboratori in mai mult de 110 alte tari. Avem nu mai putin de 13 centre de cercetare-dezvoltare, 21 situri de productie si mai mult de 3500 de angajati in intreaga lume.

Poziția stabilă a României pe plan internațional ne permite să colaborăm mai bine cu state partenere, atât în domeniul cercetării cât și al educației și susținerii activității profesionale a medicilor veterinari.

 

La Mulți ani, România!

Sus