COVID-19 și modul în care experiența noastră din științele veterinare poate contribui la îmbunătățirea cunoștințelor

Deși multe persoane aud despre coronavirusuri pentru prima dată, acest grup de virusuri și bolile pe care le pot provoca sunt foarte familiare pentru cercetători și clinicieni, inclusiv cei veterinari.

 

 

 

Marc Prikazsky

Chairman & CEO of Ceva Santé Animale

 

   În timp ce întreaga lume luptă cu imensa amenințare la adresa sănătății, stării de bine și prosperității globale din cauza pandemiei COVID-19 în curs de desfășurare, am vrut să împărtășesc câteva idei despre contribuțiile pe care le aduc profesioniștii în domeniul sănătății animalelor, inclusiv specialiștii Ceva.

Coronavirusurile

Deși multe persoane aud despre coronavirusuri pentru prima dată, acest grup de virusuri și bolile pe care le pot provoca sunt foarte familiare pentru cercetători și clinicieni, inclusiv cei veterinari.

Coronavirusurile sunt printre cele câteva virusuri care provoacă răceala comună la om. La începutul anilor 2000, atât sindromul respirator acut sever (SARS), raportat pentru prima dată în 2003, cât și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), din 2012, au fost cauzate de coronavirusuri. Deși acum ambele au fost în mare parte ţinute sub control, acestea au fost diferite de răceala comună, ambele cauzând un număr semnificativ de decese (au fost raportate 774 și 858 decese pentru SARS, respectiv MERS). Răspândirea și decesele totale asociate celor două boli menţionate nu sunt deloc comparabile cu scala pe care o vedem pentru COVID-19.

La animale, coronavirusul Bronșitei Infecţioase Aviare (IBV) este un agent patogen respirator al puilor care provoacă pierderi severe în industria aviară din întreaga lume. Coronavirusurile sunt, de asemenea, asociate cu o serie de boli respiratorii și enterice importante ale porcilor: gastroenterită transmisibilă, encefalomielită hemaglutinantă, diaree epidemică porcină, coronavirusul respirator porcin.

Vreau să subliniez, pentru a evita răspândirea fricii, că virusul COVID-19 nu este intâlnit la pui sau produse din carne de porc și de asemenea coronavirusurile avian și porcin nu infectează și nu provoacă boli oamenilor.

Coronavirusurile sunt un grup de virusuri ARN extrem de diverse, care sunt împărțite în patru grupuri distincte: alfa, beta, gamma și delta. COVID-19 aparține grupului betacoronavirus (împreună cu coronavirusurile care provoacă SARS și MERS), în timp ce coronavirusurile aviare aparțin grupului gamma. Deoarece coronavirusurile aviare și COVID-19 aparțin a două grupuri diferite de coronavirusuri, este foarte puțin probabil ca cele aviare să infecteze oamenii, sau invers.

Vaccinuri împotriva IBV

Medicina veterinară a folosit de peste 50 de ani vaccinuri în mod eficient pentru a preveni IBV la păsări. Experții Ceva din domeniul aviar au muncit intens la aceste vaccinuri contra IBV. În 2013, am lansat Cevac IBird®. Acest vaccin oferă o protecție eficientă împotriva variantelor de bronșită infecțioasă întâlnite pe mai multe continente, cu o singură vaccinare care acoperă întreaga durată de viață a majorității puiilor.

Ceva continuă să utilizeze atât tehnologii bine stabilite cât și tehnologii noi pentru a proteja industria zootehnică de coronavirusurile care infectează aceste specii. Ceva are  multiple proiecte în curs de desfășurare (incluzând aici diagnosticul molecular, tehnologii noi pentru vaccinuri genomice, vaccinuri platformă, bioinformatice, produse biologice şi administrarea vaccinurilor folosind inteligență artificială), care îmbunătățesc siguranța și eficacitatea vaccinurilor actuale și viitoare.

Impactul global al COVID-19 este cu adevărat de nedescris. Progresul tratamentelor și a vaccinurilor împotriva acestui coronavirus la om este foarte promițător și, din punct de vedere istoric, Ceva a adoptat abordări similare în dezvoltarea vaccinurilor noastre veterinare. Continuăm să

învățăm din această criză și vom aplica toate tehnologiile inovatoare de care dispunem pentru a ajuta la protejarea sănătății animalelor noastre împotriva unor astfel de boli în viitor.

John El-Attrache PhD 

Manager General Al Departamentului de Științe și Inovație din cadrul Ceva Sante Animale

Bolile zoonotice și abordarea One Health

Este probabil, deși încă nu este pe deplin dovedit, că virusul COVID-19 este originar din populația de lilieci sălbatici. Se crede că 27 [1] din primele 41 de persoane spitalizate au trecut printr-o piață alimentară populară situată în orașul Wuhan din provincia Hubei, China. Această așa-numită „piață umedă” vindea o gamă largă de specii domestice și sălbatice, vii și moarte, inclusiv lilieci. De atunci piața a fost închisă și comerțul cu animale sălbatice, o mare parte fiind deja ilegal, s-a oprit.

Biologia liliecilor este, de asemenea, fascinantă și are implicații importante pentru coronavirusuri, care traversează bariera speciilor, infectând oamenii. Când liliecii zboară, consumă cantități uriașe de energie pentru ca temperatura corporală să crească, imitând febra. Atât la oameni, cât și la alte animale, febra rezultă în urma unor infecții și face parte din mecanismul de apărare al organismului, crescând temperatura în încercarea de a inactiva „noi invadatori”, cum ar fi virusurile. În cazul coronavirusurilor care au evoluat la lilieci, deoarece acestea trebuie să facă față „febrei” asociate cu zborul, nu sunt atât de afectate de temperaturile mai ridicate ale corpului. [2]

Această criză subliniază clar conexiunea dintre sănătatea omului, animalelor și mediului. Acesta este motivul pentru care, în 2010, privind tendinţele viitoare de sănătate, am decis că Ceva ar trebui să devină o companie „One Health”, recunoscând că sănătatea oamenilor, animalelor și ecosistemelor este interconectată.

Aceasta a fost originea sloganului nostru „Împreună, dincolo de sănătatea animalelor” și de atunci ne-am mutat afacerea de la puțin peste 25% de vaccinuri la aproape 50% astăzi, concentrându-ne pe sănătatea preventivă care ajută atât la siguranța animalelor, cât și a oamenilor.

Medicina veterinară și umană - învățând unii de la alții și găsind  vaccinuri eficiente

La Ceva apreciem foarte mult învățarea reciprocă ce poate apărea între profesioniștii care lucrează în domeniile sănătății umane și animale. În trecut, de exemplu, am organizat o serie de întâlniri care au reunit profesioniști din domeniul veterinar și uman pentru a le permite să împărtășească experiențe și să învețe unii de la alții. În viitor, vom continua să încurajăm și să facilităm colaborarea reciproc avantajoasă între cele două profesii, ca parte a angajamentului nostru global față de mișcarea One Health.

Pentru a înțelege mai bine provocările asociate cu COVID-19 la oameni, profesioniștii din domeniul sănătății păsărilor se pot baza pe mulți ani de experiență în încercarea de a controla coronavirusul Bronşintei Infecţioase Aviare.

Descoperirea vaccinurilor eficiente pentru a controla aceste boli devastatoare la oameni și animale va fi una dintre cheile protejării sănătății noastre. La Ceva, experții noștri au făcut un angajament pentru a-și împărtăși cunoștințele astfel incât să ne asigure că atingem urgent acest obiectiv.

Sus