Echipa Ceva Romania primeste trofeul ‘’STAR COLLABORATOR BEYOND THE KNOWLEDGE’’

In cadrul celei de a șaptea ediții a ‘’Biology Scientific Forum’’, echipei Ceva Sante Animale România i-a fost decernat trofeul ‘’Star Collaborator beyond the Knowledge’’ pentru contribuția în monitorizarea și controlul Bronșitei Infecțioase Aviare.

Invitați de renume din cadrul unor Universități și Centre de Cercetare Internaționale , consultanți și specialiști în avicultură, precum și reprezentanți ai industriei avicole, împărtășesc cu membrii echipei Ceva ultimele rezultate în domeniul cercetării științifice privind epidemiologia bolilor, soluții de prevenție și control, îmbunătățirea procesului de producție etc.  

  Activitatea pentru care echipa Ceva Sante Animale România a fost apreciată, a fost reprezentată de un amplu studiu de monitorizare epidemiologică a efectivelor de păsări pentru Bronșita Infecțioasa Aviară.

Conform ‘’World Livestock Disease Atlas - A Quantitative Analysis of Global Animal Health Data’’, bronșita infecțioasă aviară este a doua boală a păsărilor care determină pierderi economice importante, după gripa aviară.

Echipa Ceva Sante Animale România a realizat în acest proiect sute de vizite în ferme și stații de incubație, mii de probe pentru serologie ELISA și sute de probe pentru diagnostic PCR și a oferit soluții tehnice pentru prevenția și controlul Bronșitei Infecțioase Aviare.

Pentru diagnostic PCR au fost recoltate și examinate cu ajutorul a două laboratoare recunoscute international, ‘’Scientific Support and Investigation Unit Ceva-Phylaxia’’ și ‘’Department of Animal Medicine, Production and Health (MAPS), University of Padua’’ 158 probe, de la păsări cu/fără semne clinice, vaccinate cu diferite tulpini și scheme vaccinale împotriva bronșitei infecțioase aviare.

Tulpini ale virusului IBV au fost detectate în 115 probe (tabel 1). În doua efective au fost identificate o tulpină vaccinală Mass și o tulpină de teren Var2.

Genotipul vaccinal 793 B a fost identificat cel mai frecvent, 40% din probele examinate, urmat de Mass (25%). Genotipul Var 2(Gl-23) a fost identificat pentru prima oara în România, în 4% din probele examinate. O singură tulpina Qx a fost identificată din totalul de 158 probe examinate (1%) și două tulpini vaccinale Ark (2%).

 Rezultatele acestui studiu au arătat că programele de vaccinare actuale protejează eficient împotriva diferitelor tulpini IBV circulante, un loc important în controlul Bronșitei Infecțioase Aviare avându-l, pe langă tulpinile vaccinale,schema de vaccinare, și tehnica de vaccinare.

 Mulțumim întregii echipe Ceva Sante Animale care a participat activ în acest proiect și tuturor colaboratorilor noștri care ne-au acordat încredere și ne-au implicat în activitatea lor de producție.

Sus