Vaccinurile COVID-19 explicate

O comparație cu vaccinurile veterinare ne arată ceea ce este cu adevărat nou

De Zoltan Penzes

Şeful departamentului R&D produse biologice, Ceva

 

Niciodată, în istoria lor de 225 de ani, vaccinurile nu au fost atât de relevante și importante pentru sănătatea și bunăstarea populației globale.

Anul trecut a fost martor la eforturi de neegalat ale oamenilor de știință și clinicienilor din întreaga lume pentru a dezvolta, testa și implementa vaccinuri împotriva Covid-19.

Aceste eforturi au condus la realizări remarcabile: vaccinurile care au devenit acum nume de marcă, sunt lansate la scară largă la mai puțin de un an de la diagnosticarea bolii pentru prima dată.

În prezent, există peste 300 de vaccinuri noi în curs de dezvoltare, aproximativ 60 ajungând la faza clinică de testare pe oameni.

Aceste vaccinuri acoperă toate categoriile, de la cele convenționale, cum ar fi cele cu virus integral viu atenuat și virus integral inactivat, până la cele fabricate prin tehnologii inovatoare, cum sunt vaccinurile subunitare, vectoriale și vaccinurile ARN.

Deși vaccinurile împotriva coronavirusurilor umane sunt la început de drum, vaccinurile împotriva infecțiilor cu coronavirus la păsări, cum este virusul bronșitei infecțioase (IBV), sunt folosite de zeci de ani. De exemplu, în 2020 au fost vaccinate 12 miliarde de păsări cu gama de vaccinuri vii atenuate împotriva coronavirusurilor, produse de Ceva.

Mai jos, voi încerca să explic caracteristicile de bază și beneficiile diferitelor categorii de vaccin și să dau câteva exemple de vaccinuri Covid-19 și alte tipuri de vaccinuri umane și animale, inclusiv vaccinurile proprii Ceva care se încadrează în fiecare categorie.

 

Categorii de vaccinuri

O modalitate „evidentă” de a produce un vaccin este folosirea virusului (sau bacteriei) care produce boala, sau un virus foarte similar cu acesta și inactivarea sa folosind substanțe chimice, căldură sau radiații. Această abordare folosește o tehnologie care s-a dovedit funcţională la oameni, iar vaccinurile pot fi fabricate la o scară rezonabilă.

Cu toate acestea, necesită facilități speciale de laborator pentru a dezvolta virusul sau bacteria în condiții de siguranță, poate avea un timp de producție relativ lung și, în funcție de tipul de antigen, va necesita probabil administrarea uneia sau a două doze.

Vaccinuri covid-19

 

Sinovac CoronaVac, Sinopharm, China.

Exemple de alte vaccinuri pentru uz uman

 

Vaccin inactivat pentru poliomielită, tulpina Salk.

 

Unele vaccinuri antigripale.

 

Vaccinuri pentru uz veterinar

 

Cevac EDS K împotriva sindromului căderii ouatului

Cevac IBD K, împotriva bursitei infecțioase, cunoscută și sub numele de boala Gumboro

Cevac Megamune K, care oferă protecție împotriva bolii Newcastle, diferitelor tulpini de coronavirus aviar care produc bronșita infecțioasă, sindromului căderii ouatului și infecțiilor cu pneumovirus aviar.

 

Caracteristici esenţiale, beneficii și dezavantaje

 

Nu conțin bacterii sau virusuri vii, deci nu pot produce boala împotriva căreia sunt concepute să protejeze.

În funcție de antigen, este posibil să nu creeze un răspuns imun atât de puternic sau de lungă durată precum vaccinurile vii atenuate. Poate fi necesară o pre-imunizare.

Adjuvant

 

Da, se folosesc de obicei adjuvanți.

Numărul de doze necesare

 

De obicei necesită doze de rapel.

 

 

Vaccinurile vii atenuate folosesc o versiune vie, dar slab patogenă a virusului sau o versiune foarte similară. Această abordare folosește o tehnologie care s-a dovedit a fi funcţională la oameni și animale, iar vaccinurile pot fi fabricate la o scară rezonabilă. Cu toate acestea, astfel de vaccinuri pot să nu fie potrivite persoanelor cu sistem imunitar compromis, iar siguranța acestora în general trebuie evaluată cu atenție.

 

 

Vaccinuri covid-19

 

COVI-VAC, Codagenix Inc, SUA & Serum Institute, India (nu este încă licențiat).

Exemple de alte vaccinuri pentru uz uman

 

Vaccinul original Sabin pentru poliomielită, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR).

Vaccinuri pentru  uz veterinar

 

Cevac IBird, Cevac Mass L și Cevac IBron împotriva virusului bronșitei infecțioase cu coronavirus aviar.

 

Caracteristici esenţiale, beneficii și dezavantaje

 

Oferă răspuns imun bun, cu spectru larg.

COVI-VAC se administrează intra-nazal.

Adjuvant

 

Nu.

Numărul de doze necesare

 

Este cunoscut faptul că o singură doză dintr-o combinație de vaccinuri crește spectrul protecției (de exemplu, pentru virusul bronșitei infecțioase). Vaccinurile vii pot fi, de asemenea, utilizate ca primă doză și apoi urmate de un rapel cu vaccinuri inactivate.

 

Un vaccin subunitar folosește doar părțile foarte specifice (subunitățile) unui virus sau bacterii, pe care sistemul imunitar trebuie să le recunoască. Nu conține întregul agent patogen. Subunitățile sunt de obicei peptide sau proteine, în unele cazuri zaharuri.

 

 

 

Vaccinuri covid-19

 

Novavax, SUA

Exemple de alte vaccinuri pentru uz uman

 

Hepatita B, tusea convulsivă, tetanos, difterie, meningita meningococică.

Vaccinuri pentru uz veterinar

 

Vaccinul Leish-Tec, produs de Ceva, împotriva leishmaniozei, o boală parazitară la câini.

 

Caracteristici esenţiale, beneficii și dezavantaje

 

În general nu produc răspunsuri imune atât de puternice sau de lungă durată precum vaccinurile vii atenuate.

Adjuvant

 

Da, de obicei este necesar.

Numărul de doze necesare

 

Dependent de antigen, dar pot fi necesare repetarea dozei inițiale și doze de rapel.

 

Acest tip de vaccin folosește un virus sigur pe post de vector pentru a furniza informații genetice pentru anumite sub-părți - numite proteine sau antigene - ale virusului de interes, astfel încât să poată declanșa un răspuns imun fără a provoca boala. În realizarea acestui lucru, informaţiile genetice folosite pentru producerea anumitor părți ale agentului patogen de interes sunt inserate într-un vector viral sigur. Virusul sigur servește apoi ca platformă sau vector pentru a furniza aceste informații în organism, unde se produc ulterior proteinele specifice (antigenele). Aceste proteine declanșează apoi răspunsul imun. Acest tip de vaccin poate fi dezvoltat și actualizat rapid, odată ce sistemul vectorial  bazat pe un virus sigur a fost deja stabilit (acest lucru necesită cercetări extinse).

Vaccinuri covid-19

 

Vaccinul Oxford-AstraZeneca, Marea Britanie

Sputnik V, Rusia

Johnsons & Johnson, SUA.

Exemple de alte vaccinuri pentru uz uman

 

Ebola, gripă, hepatită C, HIV, malarie, tuberculoză, MERS și diferite terapii genetice.

Vaccinuri pentru uz veterinar

 

Gama Vectormune de la Ceva, utilizată din 1994. În 2020 au fost vaccinate 7 miliarde de păsări împotriva bolii Newcastle cu Vectormune ND, unul dintre cele mai utilizate vaccinuri pentru păsări din lume.

 

Caracteristici esenţiale, beneficii și dezavantaje

 

În general produc răspuns imun pe termen lung. Vectorii virali sunt selectați pentru a fi siguri prin natura lor, și pot fi modificați în continuare, de ex. pentru a preveni replicarea în organism și pentru a crește răspunsul imun.

Adjuvant

 

Nu.

Numărul de doze necesare

 

Pot fi necesare una sau două doze, în funcție de vectorul utilizat și de antigen.

 

Spre deosebire de tehnologiile care utilizează fie un virus întreg cu patogenitate redusă, fie un virus inactivat sau părți ale acestuia pentru a produce vaccinuri, un vaccin cu acid nucleic folosește doar o secțiune de material genetic care oferă instrucțiuni doar pentru proteine specifice, nu întregul virus. ADN-ul și ARN-ul sunt instrucțiunile pe care le folosesc celulele noastre pentru a produce proteine. În celulele noastre, ADN-ul este transformat mai întâi în ARN mesager, care este apoi folosit ca amprentă pentru a produce proteine specifice.

 

Un vaccin cu acid nucleic oferă un set specific de instrucțiuni celulelor noastre, fie sub formă de  ADN, fie de ARNm, pentru ca acestea să producă proteina specifică pe care dorim să o recunoască și la care să răspundă sistemul nostru imunitar.

Abordarea genetică folosind acid nucleic este o nouă modalitate de dezvoltare a vaccinurilor. Înainte de pandemia Covid-19, niciunul nu trecuse încă prin procesul de aprobare completă pentru utilizare la om, deși unele vaccinuri ADN, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer, erau supuse studiilor clinice la om. Din cauza pandemiei, cercetările în acest domeniu au progresat foarte repede și unele vaccinuri ARNm pentru Covid-19 primesc autorizație de utilizare de urgență, ceea ce înseamnă că acum pot fi administrate persoanelor dincolo de utilizarea lor doar în studiile clinice.

 

Vaccinuri covid-19

 

Pfizer/BioNTech și Moderna, ambele SUA.

Exemple de alte vaccinuri pentru uz uman

 

Tehnologie nouă - nu există alte vaccinuri autorizate în prezent pentru utilizare la om.

Vaccinuri pentru uz veterinar

 

Platforma genomică Ceva are potenţial pentru dezvoltare ulterioară. În unele țări, vaccinurile ARN au fost deja utilizate pe platformă în scopuri veterinare.

 

 

 

 

Caracteristici esenţiale, beneficii și dezavantaje

 

Vaccinurile genetice pot fi actualizate foarte rapid. Trebuie depozitate la temperaturi foarte scăzute, ceea ce complică logistica distribuției.

Adjuvant

 

Nu, dar este de obicei necesară o tehnologie de livrare a ARN-ului.

Numărul de doze necesare

 

Este necesară o repetare a dozei iniţiale.

 

„Oamenii se întreabă adesea care este cel mai bun vaccin împotriva Covid-19. Răspunsul este simplu - cel care vă este disponibil! Toate vaccinurile autorizate sunt sigure și au o eficacitate bună, în special împotriva formelor severe și a decesului”

Sus