Școala Internaționala de Vară de Parazitologie de Teren din Delta Dunării

Începe Școala Internațională de Parazitologie de Teren

Pentru 42 de studenți la medicină veterinară, biologie și științe biomedicale, din 6 țări, sfârșitul lunii iulie nu înseamnă doar mijlocul vacanței de vară, ci și începutul Școlii Internaționale de Vară de Parazitologie de Teren din Delta Dunării. Proiectul este rezultatul cooperării între 3 Universități: USAMV Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină Veterinară și Farmacologie din Brno (Cehia) și Universitatea Charles din Praga (Cehia), cu susținerea Ceva Sante Animale România.

Puține ecosisteme oferă condiții atât de favorabile studiului paraziților în natură precum Delta Dunării, și acesta este și motivul pentru care Școala Internațională de Vară de Parazitologie de Teren a fost organizată aici în ultimii 8 ani. Arie protejată naturală, Delta Dunării este a doua deltă ca mărime (4,152 km2) în Europa, și cea mai bine păstrată deltă din Europa. Canalele, lacurile, zonele mlăștinoase și lagunele ce se întrețes între brațele principale Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe la vărsarea Dunării în Marea Neagră constituie cea mai complexă zonă umedă de pe continent.

Școala de Vară are loc în satul pescăresc Chilia Veche, aflat la granița dintre România și Ucraina. Zona în care se desfășoară majoritatea activităților este insula Ostrovul Tătaru, care este accesibilă doar pe apă, cu ajutorul bărcilor sau al podurilor mobile peste canalul Tătaru.

Distanța și provocările infrastructurii nu sunt însă obstacole de netrecut în ce privește amenajarea și dotarea unui laborator de diagnostic pe care organizatorii îl pun la dispoziția tinerilor parazitologi la fața locului.

Dimpotrivă, locul oferă un prilej unic de a observa mediul natural al deltei neatinse de urbanizare.

Astfel, după colectarea probelor din teren atât de la un număr mare de animale domestice, cât și sălbatice și a probelor din mediu (artropode hematofage), acestea sunt analizate în laborator.

Nu în ultimul rând, Școala Internațională de Parazitologie de Teren organizează vizite la fermele locale, excursii cu barca pe canale și drumeții pentru observarea animalelor sălbatice.

Suntem încântați să susținem acest proiect, care dezvoltă nu doar abilitățile de lucru în teren ale participanților, viitori medici veterinari și cercetători, ci îi aduce și în inima Deltei Dunării, pentru a descoperi noi dimensiuni ale lucrului în natură și mai ales cu natura.

Sus